Jobben som frilansoversetter

Det finnes allerede en rekke yrker som tillater en stedsuavhengig arbeidshverdag. På den tiden vi har vært i Las Palmas har vi truffet alt fra språklærere (som tilbyr språkkurs via Skype) til IT-utviklere – ja, til og med en advokat – som jobber «remotely». Enda mer typisk er oversettere, sånne som oss.

Selv om jeg måtte si opp jobben i Bergen før vi dro, var det mindre risiko involvert enn det ofte er når man bytter ut fastlønn fra arbeidsgiver med fakturering av kunder. Siden jeg var 16 år, har jeg jobbet som frilanser på deltid, og spesielt under studieårene i Australia var det en nyttig måte å spe på studielånet på. Etter at jeg kom tilbake til Norge og begynte å jobbe i fast jobb, hoppet jeg av frilanssporet noen år (uten planer om å komme tilbake). Men jeg vedlikeholdt likevel kontakten med flere av kundene, noe som gjorde det enkelt å hoppe på igjen.

Miriam begynte også å jobbe deltid som oversetter i løpet av studietiden, som ble til fulltid da hun avsluttet mastergraden for ett år siden. Også for henne var mye av kundegrunnlaget allerede på plass da vi satte oss på flyet fra Bergen.

Selv om vi jobber innenfor det samme, har vi forskjellige områder vi fokuserer på. Miriam bruker mest tid på oversettelser av moterelaterte markedsføringstekster, mens mine sluttkunder hovedsakelig er teknologiselskaper. Selv om jeg også gjør oversetting, går vel så mye tid til kvalitetssikring (såkalt «LQA») av nettsider, apper og annen programvare.

Inntektsmessig kan jobben som frilansoversetter variere veldig, avhengig av erfaring, spesialisering og kunder. Satsen jeg tok helt i begynnelsen, var rundt 1/8 av den jeg tar i dag. I veldig travle og produktive måneder kan man tjene sekssifrede kronebeløp. Men i perioder der man glemmer seg bort på Facebook, nyter lange lunsjer eller ligger halve dagen på stranden, kjennes det fort på lommeboken. Det er med andre ord alt annet enn passiv inntekt.

Men noe av det kjekkeste med å jobbe som frilanser er at man kan skape ganske flytende overganger fra en type jobb til en annen. Både ting som er relatert til eksisterende oppgaver (f.eks. copywriting og SEO), men også helt andre ting. I et godt «coworking space», som CoworkingC hvor vi tilbringer dagene, dukker det stadig opp interessante folk og prosjekter, som byr på både inspirasjon og muligheter. Kanskje Miriam snart får realisert hundedeling-appen sin?