5 ting vi ikke visste om Las Palmas

Med unntak av undertegnedes kjappe dagstur til Las Palmas som attenåring, der største og eneste attraksjon på utflukten var El Corte Inglés (et kjøpesenter), har vi kun vært i Las Palmas én gang tidligere. Det som gjorde mest inntrykk på oss da, var sjarmen og den genuine kanariske/spanske kulturen, som står i kontrast til det man gjerne opplever i feriebyene litt lenger syd på øyen.

Med 400 000 innbyggere er Las Palmas blant de 10 største byene i Spania, med eget fotballag i Primera División og alt man kan ønske seg av kultur og uteliv. Og det er ikke alt; her kommer fem forrykende fete fakta om Las Palmas:

 1. Nærmere Afrika enn Europa

 

Selv om Las Palmas er en spansk by, ligger den mye nærmere Afrika enn Europa. Avstanden til vestkysten av Afrika er ca 150 km og nærmeste storby er Marrakech i Marokko.

2. Agatha Christie bodde her i 1927

Forfatterinnen Agatha Christie, en svært bereist dame for sin tid, bodde i Las Palmas i 1927. Mens hun var her, skrev hun «Mysteriet på det blå toget» og nøt dagene på stranden, Las Canteras. Hun beskrev Las Palmas som det ideelle stedet å oppholde seg om vinteren. 

agatha christie surfer på las canteras
agatha christie

3. Den spanske borgerkrigen begynte her

Også den spanske diktatoren Franco tilbragte mye tid i Las Palmas. Det var her, ute av syne og sinn for resten av Spania, at han la strategien som ble iverksatt i 1936 da den spanske borgerkrigen startet.

4. «Kolonisert» samtidig med Amerika

Selv om Kanariøyene var kjent for både romerne og antikkens grekere, var det først under kolonitiden, på slutten av 1400-tallet, at europeerne virkelig begynte å fatte interesse for øygruppen. Columbus brukte Gran Canaria som base på tre av reisene sine til Amerika. Huset hvor han bodde mens han oppholdt seg i Las Palmas, står fremdeles, og er i dag et museum. (I motsetning til Amerika, ble ikke Kanariøyene kolonisert, men innlemmet i det spanske kongedømmet.)

5. En av verdens beste bystrender

Las Palmas kan skilte med en av Europas mest berømte bystrender. Den heter Las Canteras og strekker seg over tre kilometer. Like utenfor kysten ligger det et rev som beskytter stranden mot bølger. Her finner du også en lang strandpromenade med en rekke kafeer, barer og restauranter.