Fra Roma til Firenze

Bølgende landskap, vinmarker, middelalderbyer og hester(!) er noen av stikkordene for de kommende ukene.

Etter en snarvisitt innom vestlandet og universets desidert vakreste by, er det atter en gang Italia som står for tur. En reise som begynner og slutter i Roma, men med flere stopp underveis.

Valget av nettopp Roma som utgangspunkt, skyldes i stor grad en kombinasjon av fleksibilitet, gjerrighet og lavpriskalenderen til Norwegian. Men det passet bra, for det er en del av Italia jeg har sett lite av.

Jeg har valgt å holde meg i området mellom Roma og Firenze. Den mest tidkrevende delen av planleggingen har vært å plukke ut reisemålene, for det mangler ikke på gode alternativ. Men nå har jeg en rute jeg tror er bra, med to hovedstopp, og noen andre kortere stopp. Et kriterium har vært kort reisetid mellom hvert sted på ruten, og med denne planen overstiger aldri reisetiden to timer, selv med offentlig transport (gitt at ting er i rute).

Roma (8 dager)

roma

Sist gang jeg var i Roma, hadde vi bare nok tid til å se Colosseum og spise en pizza. Denne gangen får jeg en uke, med base i bydelen Prati, som ligger fint til mellom Tiberen og Vatikanet.

Orvieto (4 dager)

orvieto

En times togtur fra Roma, i regionen Umbria, ligger Orvieto – en liten by med flott plassering på en topp, med stupbratte fjellsider ned mot dalbunnen på alle kanter.

Montepulciano (2 dager)

montepulciano

Et stykke videre nordover, sydøst i Toscana, ligger Montepulciano på en kalksteinshøyde, omringet av gamle bymurer. Montepulciano er også kjent for gode viner og har en druesort oppkalt etter seg.

Pienza (2 dager)

pienza

Pienza ligger i samme område som Montepulciano. Den ble opprinnelig skapt som den ideelle renessanseby. Den står idag på UNESCOs verdensarvliste og landskapet rundt den er en del av Val d'Orcia som også står på denne listen.

Siena (7 dager)

palio

Siena er en godt bevart middelalderby. Det historiske senteret er også en del av verdensarvlisten til UNESCO. Mens jeg er der, arrangeres Palio di Siena, som er et berømt årlig hesteløp med lange tradisjoner.

Firenze (2 dager)

firenze

To dager i Firenze er egentlig ikke nok, men jeg har vært der før, og har valgt å prioritere Siena denne gang. I tillegg til å være en fantastisk flott renessanseby, er det også et praktisk mellomstopp på ruten min, med direkte togforbindelse til Roma på under to timer.

På dette kartet kan du se hele ruten. I løpet av reisen bor jeg både på hoteller og hos private gjennom Airbnb. Hvis du ikke allerede er registrert på Airbnb, kan du bruke denne linken for å få 350 kr i reisekreditt.

PS! Hvis du vil følge reisen på Snapchat, kan du legge til «dellamorte»