5 grunner til å bli frilanser

Ikke la deg narre av bildene med laptop på stranden. Det er bare fleip, og kanskje delvis et forsøk på å provosere. Men når det er sagt, så illustrerer dette klisjeaktige motivet likevel et av godene som ligger i begrepet digital nomade, nemlig stedsuavhengigheten. Hvis du jobber for deg selv med en bærbar datamaskin som eneste nødvendige arbeidsverktøy, kan du gjøre det fra nesten hvor som helst. Stranden er intet unntak, men du vil raskt finne ut at du trenger skygge og en god stol som et minimum. En liten stund senere vil du også savne et strømuttak, kanskje Wi-Fi, og et bord i ergonomisk høyde.

Dagbladet ba om bilder fra en typisk arbeidsdag (link til artikkel).

Men stedsuavhengigheten er virkelig, og for meg har dette vært den største positive endringen siden jeg sluttet i vanlig kontorjobb. Enten jeg ønsker å jobbe fra en hytte i Sveio, en kafé i Minsk eller en båt utenfor kysten av Brasil, kan jeg gjøre det, uten å be noen om lov.

En annen fordel med stedsuavhengigheten er friheten den gir deg til ikke å reise. Du trenger faktisk ikke forlate huset engang. Men det viktigste for meg har vært å slippe alt som heter pendling. La oss si jeg hadde brukt ganske nøyaktig 26,1 minutter hver vei til og fra jobb, som er det samme som en gjennomsnittlig amerikaner bruker. Det høres kanskje ikke så fryktelig mye ut, men et kjapt regnestykke viser at dette utgjør 200 timer, eller 9 døgn per år.

Apropos tid. En annen ting jeg setter pris på, er friheten til å styre egen timeplan. Hvis jeg vil sove et par timer ekstra, så gjør jeg det. Og hvis jeg vil ta en tur i parken, kan jeg gjøre det også. Det er hyggelig, så lenge jeg ikke glemmer prosjektfristene.

I den japanske hagen i Buenos Aires kan du roe nervene mellom arbeidsøktene.

Hvis jeg ikke liker en tidsfrist, kan jeg imidlertid si nei. Enten til fristen, budsjettet eller hele oppdraget. Hvor lurt det er, kommer litt an på, men jeg sier ofte nei. Nå skal det sies at det er en relativt hardt opptjent luksus. De første årene som frilanser, tar man det man får. Men hvis man ikke lenger frykter oppdragstørke, er det lettere å si nei. Og hvis du sier nei på riktig måte, fører det ofte bare til at du får enda bedre betalt. Friheten til selv å kunne velge (bort) kunder, oppdrag, tidsfrister og budsjetter er helt avgjørende for hvor godt jeg trives med denne jobben. Det er få ting som er så demotiverende som å jobbe i dagevis, om ikke flere uker eller måneder, med oppgaver man ikke liker.

Den frie rollen man har som frilanser gjør også at man kan ta en større del av kaken selv. Ved å kutte ut mellomledd og gå etter dine egne «drømmekunder», kan du få bedre betalt enn hvis du hadde gjort samme jobb som vanlig ansatt hos en arbeidsgiver. Trivsel og prestasjoner henger ofte sammen, og det samme gjør prestasjoner og lønn. Derfor kan «drømmekundene» ofte bli dem som også betaler deg best.

De 5 viktigste grunnene til at jeg elsker å jobbe frilans:

  1. Stedsuavhengighet

  2. Mindre pendling, mer tid

  3. Friheten til å styre tiden selv

  4. Friheten til å velge prosjekter

  5. Større del av kaken